22 Ocak 2020 Çarşamba

Bülent Hazer: Çizgi Roman Tadında Yaşamış Bir Çizgi Roman Yayıncısı

Bülent Hazer'in yayınladığı Baytekin mecmuasının ilk sayısında yayınlanan resmi. Başka yerde denk gelmeniz pek mümkün değil. Aha!  internet orada! Altını üstüne getirin bulursanız o zaman konuşalım. Sadece bizde, gel vatandaş! Sayfanın tamamını iliştiriyorum ki dil özelliklerine dair de bir fikir versin.





Bülent Hazer, çoğunlukla çok kısa ömürlü çizgi romanlar yayımlayan bir yayımcıdır. Fakat, Türkiye'deki ilk erotik çizgi romanı yayımladığı da özellikle unutulmamalıdır: 

Amazon (1973) 





İtalyan erotik filmlerinden alıntılanan ve fotoromanzi adı altında 1971 de yayımlanmaya başlayan yayınları Türkiye'de Sex Fotoroman adıyla basmıştır.



Aynı zamanda Kung-Fu çizgiromanları ve 1978'de İnter Neşriyat'dan kısa ömürlü Teks'i yayınlamıştır. 1980'lerdeki yayınları şu başlıkları kapsamaktadır: Fantoma (Diabolik), Krilling (Kriminal), Roky (Docteur Justice), Barbar Ogan ve Zorro'nun erotik versiyonu. Ayrıca Bizim meşhur Baytekin çizgi romanlarını da önceleri Flash Gordon daha sonra Namor adlı karakterlerin uyarlanması şeklinde yayınlanırken, bu şekilde yayınları yapanlardan biridir aynı zamanda.


Hazer, Amerika Birleşik Devletleri'nde güzel sanatlar eğitimi almış ve buradan mezun olmuştur. 1974-78 arasında Kuwait TV'de sanat yönetmeni olarak görev yapmıştır. 1990'larda pek çok Asya ve Afrika ülkesinin ulusal paralarını basarak işadamlarından birisi oldu. Fakat, 2003 yılında Belçika polisi tarafından silah ve elmas kaçakçılığıyla, sahte para basmak suçundan tutuklandı.

Diabolik’in Türkçede ilk yayınlanışının Fantoma ismiyle olması hiç de yersiz değildir. Muhtemelen bizim arşivlerdeki ilk sayıdan ibaret olan bu dizinin yayın yönetmeni Bülent Hazer, Diabolik’ten başka, Diabolik esinli bir diğer İtalyan kahramanı Kriminal’i de Krilling adıyla yayınlamış. Ülkemizde ilk erotik çizgiroman yayınını da yapan Hazer, elmas hırsızlığı girişimini konu alan bu ilk Türkçe Diabolik macerasını yayınladıktan yıllar sonra, elmas kaçakçılığından yakalanıp hüküm giydi. Kader işte... Besbelli Bilmiyorlar. Bilselerdi, yapmazlardı...

cizgidiyari.com'un geniş altyapısından yararlanılmıştır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder