17 Mart 2019 Pazar

Türkiye’nin kısa vadeli ödemesi gereken borç tutarı nedir?

Türkiye’nin vadesine 1 yıl kalmış (başlangıç vadesi ne olursa olsun) borç tutarı 180 milyar dolardır. Bunun 102 milyar doları Bankaların yükümlülüğüdür (borcu değil!). Bu tutarın yaklaşık 51 milyar doları yurtdışı yerleşiklerin, Bankalarımız nezdinde açtırdığı mevduat hesaplarıdır. Kalan 51 milyar doları ise bankaların borcudur. Bunların yenilenme oranı 12 aylık kümülatif olarak bakıldığında %110’dur. Halihazırda bu oran bir nebze düşse de olumlu seviyelerdedir. Yenilenme riski düşük düzeyde olmakla birlikte, yenilenme maliyetleri/rollover cost ciddi oranda artmıştır.
Bu borçlanma düzeyine (51 milyar dolarlık) karşılık; Bankalarımızın;
  • Rezerv Opsiyon Mekanizması nedeniyle Merkez Bankası nezdinde tuttuğu rezervlerin tutarı 28 milyar dolardır.
  • Merkez Bankasının döviz depoları piyasasında bankalara kullandırabileceği 50 milyar dolarlık limit var. Merkez Bankamız gerektiğinde bu limiti artırabilecektir.
  • Bankacılık sisteminin 50 milyar dolar tutarında “her an nakde döndürülebilir döviz likiditesi” mevcuttur.
HAZİNE’NİN NAKDİ BORÇ YÜKÜ YOK!
Reel sektörümüzün 73 milyar dolar dış yükümlülüğü var. Bu tutarın 48 milyar doları mal ve hizmet ticaretinden kaynaklanan TAAHHÜTLERDİR, nakdi borç değil. Kalan 25 milyar dolar ise reel sektörümüzün aldığı nakdi kredi borcudur. Bu borcun da yenilenme oranı 12 aylık kümülatif olarak bakıldığında %130 civarındadır (şu anda bir nebze düşmüştür). Yenilenme riski düşük düzeyde olmakla birlikte, yenilenme maliyetleri/rollover cost ciddi oranda artmıştır.
TÜRKİYE 6.5 MİLYAR ARTI POZİSYONUNDA
Bankalarımız net pozisyon olarak bakıldığında döviz açık pozisyonda çalışmamaktadır. Buna karşılık, reel sektörümüzün Döviz Açık Pozisyonu toplam 217 milyar dolardır. Ancak, kısa vadede yani 1 yıla kadar olan süreçte reel sektörümüz 6,5 milyar dolar artı pozisyondadır. Bu açıdan da kısa vadede bir sorun görünmemektedir.

Buraya kadar olan kısım SON.TV haber sitesinin yaptığı analizden alıntıdır.
2018 yılı sonunda Türkiye'nin ekonomik sıkıntıları tartışılırken internetten bir güruh peydah oldu. Türkiye'nin borçlarını vurgulayan, ABD dolarının kısa sürede 7 TL sınırını aşmasından hareketle "dolar 10 lira olacak!", "batıyoruz! battık bile!" yaygarasını koparan bu zevatın aralarında endişeli ve iyi niyetli saflar da bulunduğundan kızmadan usul usul anlattık. bu yazıyı çeşitli kaynaklardan derleyerek yazmış; fakat yanlış birşey yapmamak için bir süre bekletmiştim. Lakin bu felaket tellallarının bir kısmı bugün hala bu yaygarayı sürdürmeye çalışıyor. Kötü niyeti görüyoruz ama yine de izah etmeye çalışıyoruz çünkü Bilmiyorlar. Bilselerdi, yapmazlardı...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder